Mākslinieku grupas KOKONS izstāde “Neredzama gaisma”

No 2014. gada 4. līdz 18. februārim LMS galerijā būs apskatāma Mākslinieku grupas KOKONS izstāde “Neredzama gaisma”.

Šķiet, – vai varētu izdomāt vēl sarežģītāku, paradoksālāku izstādes tēmu un nosaukumu, kā “Neredzama gaisma”, un uzstādītās tēmas ietvarā mēģināt ko radīt?

Tieši šis, “neiespējamās misijas” uzstādījums, mums šķita pietiekami izaicinošs, lai pievērstos apcerei. Mēs neliekam sev par uzdevumu un pienākumu izskaidrot – kas ir un vai eksistē “Neredzama gaisma”, bet gan pievērst uzmanību dažādiem dzīves kontekstiem, vai vārdu savienojums “Neredzama gaisma” ir adekvāts. Pie tam, pavisam specifiskā nozīmē, – “Neredzama gaisma”, kā objektīvi eksistējoša, transcendenta realitāte, bet ne vārdu spēle vai kāda alūzija. Un tajā pašā laikā turpināt eksperimentu – vai māksla var kalpot kā medijs šādai netveramajai realitātei par kuru, ja tā eksistē, neko, tā īsti, nevar pateikt. Jo, galu galā, ja kaut ko var ieraudzīt, nomainot apskates instrumentu, tad tas vairs nav saucams par neredzamu un zaudē apzīmējumu – transcendents.

Mūsu katra pieredzē ir notikumi, kad esam sastapušies ar mirkļiem, kuros manifestējusies neredzama realitāte. Varētu teikt arī šādi – mēs vēlamies ļauties šai realitātei mākslas procesā un sagaidīt “Neredzamu gaismu” piedalamies. Vai arī – nekas nav redzams, absolūtas transcendences nosacīts.